Vin till maten

När det kommer till vin så är detta en hel vetenskap, och just att välja vin efter vad man skall ha för mat är en stor del av detta då det finns oerhört mycket att tänka på här. Grundregeln för detta är väl att man skall välja vin efter sin personliga- eller gästernas personliga smak, men utöver detta så finns det väldigt mycket regler och riktlinjer att gå efter för att kunna göra ett så bra val av vin som möjligt till sin mat. Har man stått länge och lagat enbar-768564_960_720 riktigt god och lyxig maträtt så är det synd om man väljer ett vin som inte gifter sig så bra med just den maträtten.

Det gamla uttrycket att man skall välja rött till kött och vitt till fisk är någonting som många har ifrågasatt om detta verkligen stämmer, och faktum är att det faktiskt gör det. En riktigt rejäl och saftig köttbit är allra bäst kompanjon med ett väldigt strävt och kraftfullt rödvin, samtidigt som detta fullkomligt hade dödat charmen hos en fiskrätt med vitvinsås. Om det är så att det rör sig om de klassiska kötträtterna med mörk sås samt fiskrätterna med ljus sås, så är det allra bäst att hålla sig till dessa reglerna. Men hur gör man då när det inte handlar om dessa klassiska rätterna, utan istället rör sig om en fisksort i rödvinssås? Eller om en köttbit är tillagad på ett icke klassiskt sätt?

Om så är fallet så borde man satsa på ett inte lika kraftfullt rödvin som är väldigt friskt till fiskrätten, och en amerikansk chardonnay till kötträtten. Man kan även byta dessa med varandra och det handlar helt enkelt om att experimentera lite i dessa lägen. Är det på sommaren och man kör på grillat så kanske till och med en rosé kan passa alldeles utmärkt. Detta tillsammans med lite usa godis så skall det nog bli hur bra som helst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *