Tips på goda efterrätter

Det känns mycket lyxigt att vid väl valda tillfällen få njuta av en god efterrätt efter middagen. Ska man göra den själv hemma istället för att äta på restaurang, ska man se till a2daa307209161702f56181cbc7fadd2att göra efterrätter som man klarar av. Är man inte så van vid att laga mat finns det många smidiga varianter att välja på, här är några förslag:

En riktig klassiker som de flesta kan äta är banana split. Du behöver bara banan, glass, vispgrädde, chokladsås och maränger. Det är basen, men sedan kan man variera med bär, andra såser eller vad man nu tycker om. Dela bananen på längden i två delar och lägg dessa på varsin sida på fatet. Mellan dessa banandelar, som ju är lite svängda, bildas en oval yta där man lägger glasskulorna. Ovanpå glassen lägger man vispgrädde (spritsa gärna på den för snyggast resultat), maränger och ringlar såsen över. En modern variant för den som inte tycker om choklad är att köpa saltlakritssås och addera färska hallon som läggs på tallriken. Det blir otroligt gott!

Pannacotta är en mycket gångbar efterrätt som verkar mer avancerad än vad den är. Den går utmärkt att göra hemma, gärna kvällen innan så att man är säker på att den stelnat i kylskåpet. Du behöver gelatinblad, grädde, vaniljpulver, strösocker och sedan bär som garnering. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Under tiden kokar du upp grädde i en kastrull tillsammans med socker och vaniljpulver. Koka bara upp lite kort och dra sedan av grytan från spisen. Ta upp gelatinbladen ur vattenbadet och krama försiktigt ur vattnet. Därefter lägger du gelatinet i gräddblandningen och rör om tills gelatinet har lösts upp. Nu är allt färdigt! Häll upp i glas eller skålar och ställ in i kylen över natten. Innan pannacottan ska serveras lägger man bär ovanpå som garnering. Hallon, blåbär eller jordgubbar fungerar utmärkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *