Lyxig husmanskost

När man talar om ämnet husmanskost, är det vanligast att man tänker på maträtter som pytt i panna med rödbetor eller kanske pannbiffar med löksky och kokt potatis.

I dag har matkulturen ändrats väldigt mycket i Sverige om man jämför med 30-40 år tillbaka. Det är betydligt vanligare att man äter tacos eller thaimat till middag, än vad det är att man väljer att bjuda på kåldolmar. Att maten har förändrats så pass mycket som den har gjort, kan man till stor del tacka de ny1024px-bistro_moncur_1a traditionerna och den nya kulturen som Sverige fick ta del av i samband med att invandringen ökade.

Något som är vanligt är att man associerar husmanskost med något som är tråkigt och smaklöst, men så behöver absolut inte vara fallet. För den som vill finns det faktiskt riktigt lyxiga restauranger som har sett till att behålla den svenska husmanskosten, men att se till att ta den flera nivåer högre och göra maten passande en topprestaurang. Även i sitt eget kök kan man göra enkel och smakrik husmanskost genom att våga prova och byta ut klassiska ingredienser. En pannbiff kan mer än gärna få vara fylld med basilika, koriander eller varför inte persilja. Löksky kan istället bli en kryddigare gräddsås och man kan även prova att koka potatisen i kryddat vatten för extra sting.

Husmanskost är i grund och botten något som ansågs som fattigmansmat. Här tog man vara på allt som gick att äta och blodpudding, pölsa eller dopp i gryta var ingen ovanligheter. På restauranger som serverar husmanskost har man sett till att välja ut alla det rätter som folk känner igen från sin uppväxt, men som man mer än gärna skulle vilja prova i ett nytt och mer modernt format. I dag ser men nästan enbart restauranger som väljer en utländsk matinriktning och den lyxiga husmanskosten skulle behöva få mer uppmärksamhet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *